fbpx

Održivi trendovi koji će se zadržati u eventima u 2022. godini – 3. dio

13. Održivo ugostiteljstvo/catering

Na svojoj najosnovnijoj razini, održivi catering fokusira se na ekološki osviještene metode nabave, pripreme, posluživanja i odlaganja hrane i materijala. Što to znači za vas kao organizatora?

Potražite ugostitelje koji nude opcije “od farme do stola”. Ne samo da podupirete lokalne proizvođače, već što se hrana mora transportirati na manju udaljenost kako bi stigla na vaš događaj, to je bolje za okoliš. Ako to nije realna opcija za vaš događaj, potražite organske proizvode iz certificiranih izvora.

Unaprijed se raspitajte se o prehrambenim zahtjevima sudionika, steknite jasnu sliku o konačnom broju sudionika i odlučite se za jelovnike s posluživanjem na tanjurima umjesto švedskog stola. U svijetu nakon pandemije, također smo shvatili da je posluživanje na tanjurima bolja opcija i iz zdravstvenih i higijenskih razloga. Pobjeda za održivost, ali i pobjeda za sigurnost i higijenu.

14. Osigurajte više veganskih i vegetarijanskih opcija

Prema istraživanju Sveučilišta British Columbia, utjecaj proizvodnje mesa uključuje, ali nije ograničen na onečišćenje atmosfere korištenjem fosilnih goriva, metan koji proizvode životinje, degradaciju zemljišta, potrošnju vode i krčenje šuma kako bi se oslobodili za pašnjake za ispašu.“ Zato je ponuda više vegetarijanskih ili veganskih opcija izvrstan način da smanjite ugljični otisak vašeg događaja. Osim toga, dobro je za svačije zdravlje što češće unositi više voća i povrća!

15. Donirajte ostatke hrane

Unatoč vašim naporima da dobijete točnu sliku o ugostiteljskim potrebama svojih sudionika, više je nego vjerojatno da ćete na kraju dana događaja imati ostataka hrane. Umjesto da savršeno jestivu hranu preusmjerite na odlagalište otpada (čak i ako je kompost), donirajte bilo što jestivo lokalnom skloništu! Ne samo da ćete osigurati obroke za one kojima je potrebna, već ćete također dati svoj doprinos u smanjenju rasipanja hrane nakon konzumiranja.

Ako biste radije sami istražili doniranje hrane, provjerite lokalne propise o doniranju hrane. Ako vam podzakonski akti ne dopuštaju da donirate hranu ljudima u potrebi, provjerite postoji li mogućnost doniranja ostataka hrane ili kuhinjskih ostataka farmi svinja u tom području kao stočna hrana.

16. Ekološki prihvatljive opcije poklon vrećica

Poklon vrećice ključni su marketinški artikli koje organizatori dijele sudionicima tijekom događaja. Oni služe dvostrukoj svrsi – generiranju uzbuđenja za događaj uz podizanje svijesti o robnoj marki za one tvrtke koje su doprinijele ili sponzorirale poklone u vrećicama. Problem: mnoge od ovih stvari mogu pronaći svoj put u smeće ako se ne smatraju korisnima za sudionike.

Imajući to na umu, zašto ne razmislite o ekološki prihvatljivim artiklima koje će vaši sudionici sigurno koristiti? Opcije uključuju: čaše od nehrđajućeg čelika, vrećice za višekratnu upotrebu, vrećice od recikliranog pamuka, markirane putne šalice ili čaše, slamke za višekratnu upotrebu, setove za biljke i još mnogo toga.

Ako želite ponuditi odjeću s markom, razmislite o nabavi majica ili majica s kapuljačom od tvrtki koje etički i održivo nabavljaju svoje artikle umjesto da koriste brzu modu. Provjerite ispisuju li tinte koje su ekološki prihvatljive.

17. Neka nagrade i darivanja doprinose ekološkim ciljevima ili dobrotvornim organizacijama

Ako ste zbog održivosti odlučili ne nuditi vrijedne ili materijalne nagrade na svom događaju, zašto to ne biste promijenili i umjesto toga donirali nagradu za očuvanje životinja ili za okoliš? Gamifikacija je još uvijek važan dio uključivanja vaših sudionika u aktivnosti na vašem događaju, tako da bi nagrada koja pridonosi vašim ciljevima održivosti, a ne da se nađe na odlagalištu otpada, bila izvrsna opcija.

Na primjer, prva tri dobitnika mogu birati između odabranog broja udruga za zaštitu okoliša ili divljih životinja koje ste provjerili i dati donaciju u njihovo ime. Donirani iznos će biti određen prema mjestu na kojem se plasiraju u natjecanje.

Također možete biti izravniji u podržavanju svojih inicijativa za održivost tako što ćete dio prihoda od ulaznica izdvojiti za lokalne ciljeve očuvanja okoliša ili životinja. Također možete dati svojim sudionicima izbor uključivanja donacije dobrotvornoj organizaciji po svom izboru kao dio ulaznice kako bi mogli kontrolirati gdje idu njihovi prilozi.

18. Izmjerite ugljični otisak s besplatnim aplikacijama

Jedan od najboljih načina za rješavanje klimatskih promjena je razumjeti koliko vaš događaj pridonosi emisiji ugljika. Bez obzira vodite li virtualni, hibridni ili osobni događaj, kvantificiranje utjecaja vašeg događaja na okoliš može vam pomoći da poduzmete konkretne radnje za ublažavanje tog utjecaja. Ugljični kalkulator namijenjen za događaj može vam pomoći. Evo nekoliko besplatnih kalkulatora ugljika koji će vam pomoći da započnete:

Myclimate Event Kalkulator

Terrapass Events Kalkulator