fbpx

Kako organizirati uspješan i održiv event?

Održivi eventi su eventi koji minimiziraju negativne utjecaje na okoliš, društvo i financijski aspekt eventa, dok istovremeno maksimiziraju i one pozitivne. Kako bi se održivi eventi organizirali, postoje brojni kriteriji koji su razvrstani u 9 kategorija. Kako bi vam jednostavno približila održive evente i način na koji se oni organiziraju, ali i pokazala da organizacija takvih evenata nije zahtjevna, samo se treba obratiti pažnja na postojeće kriterije, odlučila sam se kroz sljedećih nekoliko brojeva dati vam primjere pojedinačnih kategorija. Napominjem kako ovo nisu sve kriteriji i kako postoji jako veliki broj kriterija u sklopu Green Leaf Excellence certifikata. Ovo su samo primjeri iz prakse koji vam mogu pomoći pri planiranju takvog eventa. Prve tri kategorije koje ćemo danas obraditi su transport, smještaj i lokacija na kojoj se event održava.

Transport

Kad pričamo o transportu, dosta je bitno objasniti da tu uzimamo u obzir transport na koji možemo utjecati, ali ne smijemo zaboraviti niti da svojim riječima i djelima ponekad možemo utjecati i na transport ljudi za koji smo u startu smatrali kako ide u ladicu s transportom na koji ne možemo utjecati. Uz razmišljanje o udaljenosti od međunarodne zračne luke razmišljamo i o lokaciji većine sudionika te na taj način donosimo odluku o lokaciji našeg eventa. Možemo to objasniti i na primjeru – organiziramo međunarodnu konferenciju. Naša ciljana skupina su hrvati, ali želimo i inozemne sudionike, kojih je opet manje. Tema konferencije je poslovnog tipa, a velika većina sudionika je iz Zagreba. Upravo zato, naša konferencija će biti smještena u Zagrebu (blizina lokacije većine posjetitelja, blizina međunarodne zračne luke) ili potencijalno u krugu maksimalno 2 sata vožnje od Zagreba.

Smještaj

Smještaj o kojem pričamo u sklopu organizacije održivog eventa, odnosi se na smještaj koji možemo kontrolirati, koji mi osiguravamo ili potičemo posjetitelje da odsjednu u navedenom smještaju. Neki hoteli već imaju oznaku održivog hotela, dok se kod nekih hotela mora provjeriti jesu li oni zaista održivi. Kako bismo to provjerili šaljemo im upitnik za procjenu održivosti smještaja. U navedenom upitniku, hoteli neće imati 100% odgovora koji će doprinijeti održivosti, ali niti ne moraju. Bitno je da zadovolje 75% uvjeta kako bi se neki smještaj proglasio održivim, barem u našu svrhu. Samo neka od pitanja koja će se pronaći na ovom upitniku su o potrošnji vode, električne energije, načinu razvrstavanja otpada, F&B odjelu ali i o tome kako se pojedini hotel brine o zajednici i svojim zaposlenicima.

Lokacija na kojoj se event održava

Ukoliko imate lokaciju na kojoj održavate event, a istovremeno je i lokacija koju ste razmotrili u području smještaja – pravi ste srećković! Tada ste zapravo pokrili i ovu točku. Ukoliko to nije slučaj, postoji obrazac pod nazivom procjena održivosti lokacije za evente. U navedenom upitniku naći će se nešto manji broj pitanja koja se trebaju odgovoriti, ali su usmjerena u otprilike istom smjeru. Neka od pitanja koja će se pronaći u ovom upitniku a da nisu bila u prethodnom odnosit će se na dnevno svjetlo u prostoriji u kojoj se održava event, senzore koji utječu na kontrolu klimatizacijskih uređaja ili senzore za paljenje i gašenje rasvjetnih tijela ovisno ima li nekoga u prostoriji ili ne i sl.