Iako smo u periodu u kojem i svojim klijentima savjetujemo da se prebace na virtualne evente i ne izlažu sebe i svoje posjetitelje nepotrebnom riziku, ova situacija se jednom mora promijeniti. Možda korona kao takva neće nestati, možda ćemo morati naći način suživota s njom – tko zna?! Upravo zato smo malo istražili kako će se održivi eventi moći prilagoditi pandemiji. Za vas smo odlučili izdvojiti 16 segmenata kroz dva nastavka. Educirajmo se zajedno!
Reciklaža:
Ne vidimo razlog zašto se otpad na eventima ne bi nastavio reciklirati. Dapače, ovim putem se izbjegava sekundarno izlaganje virusu onima koji bi inače kasnije taj otpad morali razdvajati.
Voda u bočicama:
Voda u bočicama zapravo i nije najbolja opcija. Iako nam se tako na prvu čini u ovoj situaciji. Moramo biti realni i svjesni činjenice kako je bočica vode jednako dezinficirana kao i površina na kojoj se ona zadnje našla, ali i onoliko koliko je bila dezinficirana ruka koja ju je zadnje dodirnula.
Ručnici:
Kod smještaja, iskoristite svoje ručnike i posteljinu više dana, pogotovo ako ste došli samo na dvije noći. Nema potrebe da se ona svakim danom mijenja. Time ćete uštediti ogromnu količinu vode i struje a da ne spominjemo i ljudski kontakt s nekim tko bi vam postavio te ručnike i posteljinu.
Hrana:
Iako se oko ovog lome koplja, mi i dalje zagovaramo da se hrana ne pakira u pojedinačne pakete jer smo iz prve ruke vidjeli kako ljudi jako puno pipkaju stvari koje u konačnici niti ne uzmu. Dispenzeri za hranu su svakako jedno od rješenja, dok se pritom treba razmisliti i o tome da samo jedna osoba (konobar) daje ljudima hranu.
Donacija hrane:
Ukoliko dođe do viška hrane na eventu, ona se može donirati. Pogotovo ona hrana koja nikad nije ni došla do stola, a takve, vjerujte nam, ponekad i ima stvarno mnogo.
Čaše vode:
Staklene čaše vode koje nisu popunjene vodom i ne stoje na stolu pored kojeg prođe velika količina ljudi zaista su dobra zamjena za već prije napunjene čaše. S ovim potezom ne samo da štedite, već i povećavate sigurnost na svom eventu.
Pribor za jelo:
Ovo je stavka koju smo dugo istraživali i bila nam je najproblematičnija, ali isto tako nas je najviše naljutilo što se koristi jednokratan pribor koji nikako nije dostojna zamjena. Nakon svog tog istraživanja utvrdili smo kako je normalan pribor za jelo bolja opcija. Jednako se rukuje s njim, ali nemojmo zaboraviti da se pribor pere u profesionalnim mašinama za suđe na visokim temperaturama koje uništavaju sve bakterije i viruse na istom.
Elektronska prijava:
Ne samo da smanjuje papir i svakako ju potičemo i u „normalnim uvjetima“, svakako smanjuje i mogućnost greške kod izdavanja akreditacija, ali i bržu opciju ispravka svih grešaka.