fbpx

Mind, Body and Soul – Case study 1. Dio

Mind, Body and Soul je prva održiva konferencija u Hrvatskoj, ali ujedno i prvi event koji je dobio certifikat za održive evente, Green Leaf Excellence, i to za u potpunosti organiziran održivi event. Kako bismo vam približili ono što smo napravili kako bi taj event bio održiv, donosimo vam case study konferencije za koju se nadamo kako će postati primjer najbolje prakse održivih evenata. Ovaj case study ćemo raščlaniti na svih 9 kategorija navedenih certifikata, iako smatramo kako je izrazito bitno napomenuti kako postoje dodatni kriteriji koji se mogu napraviti kako bi event bio održiv. Više informacija možete potražiti na web stranici certifikata.

Transport

Uz obavezne kriteriji poput dostupnosti lokacije unutar 2 sata osobnim automobilom od mjesta prebivališta većine sudionika ili komunikacije vezane uz transport svim dionicima konferencije, mislili smo i na one dodatne kriterije koje nismo morali ispuniti, ali smo željeli. Upravo zato je sudionicima na licu mjesta dostupan električni prijevoz, sve dodatne aktivnosti koje smo ponudili, dostupne su bez potrebe korištenja automobila ali smo i po završetku eventa smo izračunali uštedu CO2 zbog svih mjera koje smo osigurali sudionicima.

Smještaj

Prema kriterijima certifikata, postoji obvezna lista koju smještaj mora ispuniti kako bi se razlikovalo onaj održivi smještaj od onog koji to nije. Upravo zato s ponosom možemo reći kako je naš smještaj ispunio čak 28 od 33 uvjeta, iako je granica postavljena na 20 uvjeta. Također, i tu je bila bitna komunikacija održivog eventa prema smještaju, kojeg je smještaj odlično prihvatio, te se nadamo kako će neke od savjeta odlučiti iskoristiti i u budućnosti.

Lokacija održavanja eventa

Pošto je sama lokacija održavanja eventa jednaka preporučenom smještaju svih sudionika, nismo imali problema s ispunjavanjem uvjeta održivosti same lokacije. Ono što nam je dodatno bilo bitno jest dnevno svjetlo u konferencijskoj dvorani, ali i plan zbrinjavanja otpada nakon same konferencije, a odnosi se na dio koji nam lokacija može osigurati poput koševa za razdvoj otpada.