fbpx

Kako evente učiniti održivijima u uvjetima post pandemije

Nemojmo se zavaravati – eventi su zaista veliki zagađivači. Da, to kažemo mi kao održiva agencija. Onda vam je sve jasno. ?

Ova pandemija nas je sve zaustavila, ali nam je dala i priliku koja se više neće ponoviti – kako činiti stvari drugačije i kako uključiti održivost u cjelokupan proces organizacije. Onog trenutka kad smo bili primorani početi organizirati online i hibridne evente, tehnologija nas je sve natjerala da ubrzamo razvoj načina organizacije svojih evenata i da prigrlimo tehnologije koje su nam prije toga bile potpuno nezamislive. Upravo iz tog razloga, sad je idealan trenutak da vidimo kako te tehnologije možemo koristiti i u budućnosti, te kako da na taj način poboljšamo kvalitetu naših evenata i uvedemo održivost.

Bitna je činjenica da smo svjesni promjene. Postavljamo si pitanja poput – Je li zaista potrebno toliko putovati? A tek trošiti tolike količine papira na konferencijama, ali i raznim drugim događanjima? Trebamo li tiskane akreditacije uz sve današnje tehnologije? Odgovor na sve ovo je jedno veliko NE. Postoje alternative koje toplo pozdravljamo i za koje smatramo kako bi trebale ostati.

Upravo iz svih tih razloga, odlučili smo se spomenuti samo nekoliko primjera na koji način odabrati kvalitetnije i održivije prakse u budućnosti:

  • Hibridni i virtualni eventi – moramo li spominjati smanjenje emisije štetnih plinova ukoliko se putovanja ograniče na održivije opcije ili u potpunosti isključe?
  • Odabir održivih lokacija – nema ih puno, ali one koje su održive, zaista se mogu pohvaliti izuzetnim primjerima kojima bi sve lokacije trebale težiti.
  • Vegetarijanski catering – uključivanje ovakve vrste cateringa doprinosi održivosti iz brojnih razloga, ali uz navedeno, svakako treba kontrolirati i količinu hrane po sudioniku

Organizacija evenata nakon povratka u „normalu“ označava upravo to – pokretanje novih praksa i iskustva, te odluku da se više nikad ne vratimo na stare staze štetnih evenata, za koje zaista nema više mjesta u našoj budućnosti.