fbpx

10 načina kako da svoje evente učinite održivijima

Mislim da smo već apsolvirali što su održivi eventi, zašto ih radimo i zašto educiramo druge da ih i oni rade. Isto tako, već smo apsolvirali i da je event industrija ogroman zagađivač, čak i iznenađujuće velik.

Zato nećemo pričati o tome što su održivi eventi i o onom zašto iza njih. Dat ćemo vam 10 jednostavnih savjeta kako da ih organizirate:

Procijenite koji je učinak vašeg eventa na okoliš

Kako bi učinili svoj event što održivijim, bitno se zapitati koje područje vašeg eventa je najproblematičnije. Najjednostavniji način za to je svakako da prođete kroz svih 9 kategorija održivih evenata i razmislite koja vam predstavlja najveći problem. Je li vaš najveći problem transport? Ili možda velika količina plastike i papira koja ostaje nakon vašeg eventa? Ili je to ipak količina hrane koja će se baciti? Jednom kad usvojite odgovor na ovo pitanje, tad ćete znati na što bi se bilo najbolje fokusirati kako bi najviše pridonijeli održivosti.

Odaberite održivog dobavljača

Nismo mali broj puta ponovili kako je najlakše organizirati održiv event ako to radite od početka kreiranja koncepta. Upravo zato, dajte si malo više truda i pronađite dobavljače koji su održivi. Volite raditi sa svojim dosadašnjim dobavljačima i ne želite istraživati nove? Još bolje! Potaknite svoje dosadašnje dobavljače na promjene. Zajedno možete postići velike stvari.

Odbacite svu plastiku na eventu

Do sada, svi smo postali svjesni štete koju radi jednokratna plastika. Nije problem samo u šteti koju radi nakon što je proizvedeni i nakon što smo je iskoristili, već i u samoj proizvodnji iste. Zašto ne bi pokušali napraviti održivi event bez uporabe jednokratne plastike? Možda će vam u početku biti malo teže, ali u konačnici vaš ponos će biti još veći.

Odbacite sav papir na eventu

Iako se papir dosta često koristi umjesto plastike, zašto ne bi odbacili obje stvari? Zastrašujuće vam je? To je dobro. Znači da izlazite van svoje komfort zone, a tamo nastaje magija. Niste sigurni kako zabraniti posjetiteljima papir? Postavite koševe za reciklažu. Niste sigurni kako ćete vi uspjeti? Kreirajte QR kodove na kojima će se naći apsolutno sve informacije o vašem eventu.

Odaberite održiv catering

Održiv catering nije samo onaj koji je baziran na vegetarijanskoj prehrani. To je i onaj koji koristi lokalne namirnice, sezonske namirnice, ali i kreira menu-e koji promiču regiju u kojoj se odvija event. Koji je bolji način za upoznavanje posjetitelja s lokalnim jelima od posluživanja na vašem eventu? Nemojte zaboraviti ni na ostatke. Zašto bi ih bacili ako si ih posjetitelji mogu uzeti za kasnije ili ih možete donirati?

Podržite održiv transport na vaš event i s njega

Nije da održivosti jednog eventa možete pridonijeti samo na način da se pobrinete da je sve na njemu održivo. Bitno je što radite prije i nakon eventa. Upravo zato, potaknite svoje sudionike da razmisle o načinu na koji putuju na vaš event i s njega. Razmislite o lokaciji koja je blizu javnog gradskog prijevoza, fokusirajte se na posjetitelje koji su u krugu kratkih vožnji do vaše lokacije, organizirajte hibridan event…

Tehnologija umjesto printa

Kod organizacije konferencija, možda vam je prvi poriv postavljanje brendinga u obliku bannera, fabric wall-a, pingvina i sličnih printova. Zaboravite na to. Poigrajte se s produkcijom i osmislite nešto potpuno drugačije, ali digitalno. Nešto što nije uobičajeno, ali je održivo.

Korištenje LED rasvjete

LED rasvjeta nije novost. Rasprostranjena je, održiva i nema razloga da je ne koristite.

Izađite na otvoreno

Najodrživija lokacija koju možete iskoristiti je vanjski prostor. Iskoristite prednosti prirodnog svjetla, situacije u kojoj ne morate koristiti klimu ili grijanje, ali ni druge električne uređaje.

Smanjite potrošnju vode

Statistika koja nas uvijek iznova pogodi je ta da je manje od 1% vode na Zemlji voda koja se može konzumirati. Manjom potrošnjom vode na eventu indirektno utječete na smanjenje korištenja fosilnih goriva. Kako bi smanjili potrošnju vode na svom eventu, ne dijelite plastične boce. Osigurajte lokacije na kojima si gosti sami mogu natočiti vodu u bočice koje su si uzeli od doma ili ih dijelite na eventu.